Case study house

Duurzaam en bijzonder ontwerp

MOoij Bed en Breakfast is ondergebracht in een duurzaam gebouwd case study house; een na-oorlogse stroming in de Amerikaanse architectuur. Om destijds aan de grote vraag naar woningen te voldoen, zonder in standaard architectuur te vervallen, werd met industriële materialen zoals staal, glas en beton, efficiënt en dus goedkoper gebouwd. Een directe relatie met buiten was een van de pijlers van deze ontwerpen.

De uitdaging was om het ‘luchtige’ bouwen uit zuidwest Amerika aan te passen aan de hedendaagse Hollandse bouwnormen van isolatie en energiezuinigheid. Dat is gelukt. Een stoer ontwerp, betonnen wanden, ‘basic’ materialen waaronder inlands (Staatsbosbeheer) larix houten buitenwanden, grote ramen waarmee binnen en buiten zijn verbonden. Robuust met aandacht voor details en comfort. Over alles is nagedacht door onze architecten Huib & Daniëlle (Equipe, Amsterdam).

De Ooijpolder

MOoij Bed en Breakfast bijzonder uitzicht op de Waal

De Waal

De beeldbepalende rivier, op steenworp afstand van ons onderkomen. Op deze site ‘Verbeelding van de Waal’ staan boeiende verhalen over de wording en historie van onze rivier.

Struinen door de uiterwaarden

Aan de zuidzijde van de Waal ligt de Ooijpolder. Iets verder naar het oosten, in Duitsland, de Düffel. Lekkere vette klei en rivierduinen langs de Waal. Het water uit de stuwwallen verzamelt zich in de Wyler, een riviertje dat vanuit het oosten bij Nijmegen de Waal instroomt. De Ooijpolder kende in het nabije verleden vooral agrarisch gebruik en steenfabrieken. De laatste decennia is er meer ruimte gekomen voor natuur en voor wandelen.

Gras onder je voeten

Er ligt inmiddels een prachtig stelsel van boerenlandpaden waarover je heerlijk kunt dwalen. Lekker, over onverharde paden. Veel kruiden, heerlijke geuren, machtige vergezichten en allerlei vogels met – als het meezit – de zeearend. Deze geweldenaar wil wel eens een bezoekje brengen aan de bijzondere polder.

De bewoners

Inge en Theo,  jullie gastvrouw en gastheer.

Soms dient zich een buitenkans aan. Wonen en gasten ontvangen op de Vlietberg is er zo een. Met beide handen hebben we die aangegrepen. Tot op de dag van vandaag staan we er verwonderd over. En dat willen we graag delen. Er staat een prachtig huis en – naar we hopen – een onderkomen voor velen. Onze verwachting is dat jullie er ‘verrijkt’ en met de nodige plezierige indrukken en belevenissen vandaan komen. Daar streven we in ieder geval naar.