Wandelen

Wandelen

Wandelen in de buurt

MOoij B&B ligt aan een struin-, wandel- en fietspad dat vanaf Nijmegen oostwaarts door de uiterwaarden van de Waal loopt. Meestal begaanbaar maar in het voorjaar, bij heel hoog water, soms even niet. Je kunt vanaf de B&B in ongeveer 25 minuten naar ‘hartje stad’ lopen, onverhard, langs de rivier op. Verschillende routes lopen over het pad waaronder de ‘Walk of Wisdom‘, een meerdaagse wandeltocht om Nijmegen heen. Een andere tip is de N70 wandelroute over de stuwwal ten zuiden van de B&B. Een aanrader! Maar er valt veel meer te wandelen, kijk maar!

wandelen in de buurt

Dwars door Nijmegen

Sinds 2021 loopt er een groene lijn door de stad, een 6 km lang rondje waar je gerust een dag voor kunt uittrekken. Deze voert je langs vele bijzondere locaties in het centrum van de stad. Ondersteund met qr-codes kun je meer informatie ophalen bij de hotspots terwijl je op een leuk terras even iets drinkt.

Boerenlandpaden

Boerenlandpaden

Iets verder weg van ons onderkomen, binnendijks, in de Ooijpolder, ligt een uitgebreid stelsel van boerenlandpaden. Een heerlijke manier om te genieten van het landschap van de Ooijpolder en het aangrenzende stuwwallencomplex. Op de www.wandelenindeooijpolder.nl is meer informatie te vinden over de verschillende wandelmogelijkheden.

MOoij bed en breakfast waalbrug lent

Ruimte voor de rivier

De afgelopen jaren is de nevengeul gegraven tussen Nijmegen en Lent. Aanvankelijk controversieel en met veel weerstand omgeven, ligt er nu een prachtig gebied met veel water, mooie bruggen, fraaie vergezichten en ontluikende natuur. Een decor voor een heerlijke lome wandeling als er niet allerlei evenementen plaatsvinden. Meer informatie over dit project vind je op Ruimte voor de Waal.

Fietsen

Fietsen

Fietsen in de buurt

Via allerlei pontjes kun je ook aan beide zijden van de rivier gaan fietsen, mooie tracé’s, deels autovrij. Route.nl heeft enkele aantrekkelijke fietsroutes door de Ooijpolder en Duitsland en langs beide zijden van de Waal samengesteld. Verrekijker mee want de uiterwaarden worden steeds vogelrijker! Ook Staatsbosbeheer biedt verschillende tochten aan. Bekijk de routes op staatsbosbeheer.nl

Fort Pannerden

Fort Pannerden

Een mooie fietsbestemming is Fort Pannerden. Strategisch en prachtig gelegen op de splitsing van de Rijn en de Waal. Heerlijk fietsen door de uiterwaarden en over dijken en daarna onderdompelen in de geschiedenis van het fort en daaraan verbonden de militaire historie van Nederland.

Museum Kurhaus Kleef

Over de grens

Landschappelijk verbonden met de Ooijpolder ligt het Duitse Duffelt (D: Duffel). Een goede bestemming voor een internationale fietstocht. De stad Kleve en de omringende dorpen waaronder Kranenburg en Zyfflich hebben hun eigen sfeer. In Kleef is zeker het museum Kurhaus een bezoek waard.

De Gelderse Poort

Ooit is de Rijn door het stuwwalcomplex van Nijmegen – Kleef – Emmerich heen gebroken en heeft een weg naar zee gevonden. Daarmee hebben de Rijn, de Waal en de IJssel al boetserend ons laagland geschapen. De kracht van het water is inmiddels ingeperkt maar nog steeds imposant. En het landschap van de Gelderse Poort een mooi voorbeeld van wat de dynamiek van het stromende water kan brengen, jaar in, jaar uit. Meer informatie vindt je op deze dWaal-site.

Cultuur

Museum Het Valkhof

Het Valkhofmuseum herbergt een prachtige collectie archeologische vondsten en historische kunst. Kijk op de website van het Valkhofmuseum voor actuele informatie over tentoonstellingen. Bezoek daarnaast ook het Valkhof; het fraaie park(je) met uitzicht over de Waal. Naar verluidt is Karel de Grote u voorgegaan.

De Bastei

In de Bastei vindt u veel informatie over de natuur, cultuurhistorie en het landschap van de Waal en haar omgeving. Mooie tentoonstellingen, veel informatie voor kinderen en een degelijk, gevarieerd aanbod van activiteiten en excursies in de stad en de Ooijpolder.

Andere musea in de buurt

Op de stuwwal, in Berg en Dal en Groesbeek, liggen verschillende interessante musea. Het Afrika Museum, Museum Orientalis, Infocentrum WOII Nijmegen en het Vrijheidsmuseum zijn beslist de moeite waard. Bezoek hun websites voor informatie over actuele tentoonstellingen of blader door de Museumkrant.

Eten en drinken

Oortjeshekken

Bij een bezoek aan de Ooijpolder hoort toch wel een onderdompeling in de gezelligheid van het huiskamercafé Oortjeshekken. Een wandeling van zo’n 3 km vanaf MOoij B&B. Ook een goede menukaart trouwens!

Nijmegen

Om te eten en te drinken, heeft Nijmegen veel te bieden, voor iedere mond, smaak en portemonnee. Om er enkele te noemen: Bairro Alto, Flores, Vesters, Merano, Eten en Drinken, Café Jos, de Grut, Merano, Credible, de Meesterproef en nog veel meer. Als u zelf al geen keuze kunt maken, helpen we u graag!

Koningsstraat Arnhem

Arnhem

De stad aan de noordzijde van de Gelderse Poort is Arnhem. Hoofdstad van onze provincie en een heerlijke stad om te bezoeken via het snelfietspad door Park Lingezegen, een boottocht of met het openbaar vervoer. Het nieuwe stationsgebouw is een fenomeen, maar zo ook Sonsbeekpark, het Gemeentelijk- en het Watermuseum en niet in de laatste plaats, iets ten noorden van de stad het nationale park De Hoge Veluwe met het Kröller-Müller museum.